Saffranssnurra med pepparkaksfyllning

Serverar: 50-60 portioner

Oj, så gott det låter!

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 250 gram Kesella (eller lättkesella)
  • 1 gram saffran
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 tsk salt
  • Ca 17 dl vetemjöl
  • (Pappersformar)
  • Till fyllning
  • En påse pepparkakskryddor, 20 gram
  • 100 gram smör/margarin
  • Till pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Smält smöret och tillsätt mjölken.
    2. Låt blandningen svalna till 37°. Smula ner jästen i vätskan så den löser sig.
    3. Blanda degspadet med saffran, salt, socker, kesellan och större delen av mjölet.
    4. Arbeta degen smidig tills den släpper bunken.
    5. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
    6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda så att degen blir lätt och smidig.
    7. Dela den i två eller fyra lika delar.
    8. Blanda pepparkakskryddorna med smöret.
    9. Kavla ut fyrkantiga plattor av degen, som när man bakar kanelbullar. Bre på smörblandningen och rulla ihop degen.
    10. Skär 1 cm tjocka skivor och tvinna varje skiva enligt bild i detaljbeskrivningen.
    11. Lägg i papeprsformar och låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
    12. Pensla med uppvispat ägg.
    13. Grädda mitt i ugnen på på 200°, i 5-10 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben