Saffranssnurror med mandelmassa

Serverar: 48 portioner

Riktigt smarriga julbullar som t o m tomten gillar. Måste ni prova.

Ingredienser

  • 2 kuvert saffran á 0,5 g
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk sprit t ex vodka, rom eller cognac
  • 150 g smör
  • 6 dl lättmjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1/2 burk kesella gourmet (á 250 g)
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 19-20 dl vetemjöl (1 140-1 200 g)
  • Fyllning
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk kardemumma, nystött
  • 500 g mandelmassa
  • Till pensling
  • 1 ägg
  • pärlsocker och hackad mandel
  • Instruktioner

    1. Stöt saffran med 1/2 tsk salt. Häll på sprit och låt helst stå minst 30 minuter. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt (37 grader). Blanda ner saffranet, smula jästen i en bunke och tillsätt saffransmjölken. Rör tills jästen löst sig. Blanda ner Kesella, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Jäs under duk ca 50 minuter.
    2. Arbeta samman den jästa degen. Kavla ut till två stora rektanglar. Bred på smör med kardemumma. Hyvla mandelmassan med osthyvel och täck degen med skivorna. Eller riv den grovt över degen. Rulla ihop. Skär i 2-3 cm tjocka skivor. Lägg dem i pappersformar.
    3. Jäs ca 30 minuter under duk. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
    4. Pensla med ägg. Strö på pärlsocker och mandel. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    kattis63 22 december 2008

    Jättegoda! Tack för receptet igen. Ska nog göra en omgång till i mellandagarna. Kram Katarina

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben