Serverar: 12-15 portioner
Äppelkakan är vackert marmorerad och får en lite nötig smak av kikärtsmjölet. Kikärtsmjölet kan bytas ut mot majsmjöl för den som vill. Glutenfritt.
Ingredienser
2 ½ dl farinsocker
1 ½ dl kikärtsmjöl
1 ½ dl fullkornsrismjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 dl äppelmos
1 dl neutral olja
2 dl mjölk, kokhet
½ äpple, skuren i små tärningar
1 tsk mald kanel
Dekorsmet
1 msk mald kanel
1-2 msk farinsocker
Garnering
Rå- eller strösocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en avlång bakform, ca 1½ liter.
- Blanda 2½ dl farinsocker, de olika mjölsorterna, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Tillsätt äppelmos, olja och mjölk. Rör tills smeten är väl blandad. Vänd ner äppelbitar och kanel och rör om. Häll 2/3 av smeten i formen.
- Dekorsmet:
Rör ner kanel och farinsocker i smeten som är kvar och häll den i formen. Dra med en gaffel i den så att ett mönster skapas.
- Strö eventuellt råsocker eller strösocker på toppen av kakan och grädda den i nedre delen av ugnen i 45-55 minuter. Känn med en sticka om kakan är klar. Låt den svalna i formen innan den skärs upp.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Äppeltider!
Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...
"Ett äpple om dagen.."
"Ett äpple om dagen, håller doktorn borta.." kanske man skall ta med e...