Saftig apelsin- och kardemummakaka

Serverar: 8-10 portioner

En frisk och fräsch kaka, med rivet skal av apelsin och kardemumma, som gifter sig fint med varandra. Kakan håller sig saftig i flera dagar.

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 4 dl socker
  • 5 ägg
  • 2 tsk nymald kardemumma
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 dl filmjölk
  • Finrivet skal av 1 apelsin
  • Glasyr
  • Ca 2 dl florsocker
  • 2-3 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa smör och socker vitt och poröst med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa lite till. Tillsätt nymald kardemumma, mjöl, bakpulver, salt, filmjölk och finrivet apelsinskal. Rör ihop allt snabbt till en slät smet.
    3. Häll smeten i en smörad och bröad form ca 2 liter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 1 timme. Testa gärna med en sticka om kakan är färdig. Låt den sedan kallna i formen.
    4. Blanda ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Stjälp upp kakan på en tallrik och ringla över glasyren.

    Liknande recept

    4.2
    45 min
    8-10
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben