Saftig apelsin- och kardemummakaka
En frisk och fräsch kaka, med rivet skal av apelsin och kardemumma, som gifter sig fint med varandra. Kakan håller sig saftig i flera dagar.
Ingredienser
200 g rumsvarmt smör
4 dl socker
5 ägg
2 tsk nymald kardemumma
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl filmjölk
Finrivet skal av 1 apelsin
Glasyr
Ca 2 dl florsocker
2-3 msk vatten
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa smör och socker vitt och poröst med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa lite till. Tillsätt nymald kardemumma, mjöl, bakpulver, salt, filmjölk och finrivet apelsinskal. Rör ihop allt snabbt till en slät smet.
- Häll smeten i en smörad och bröad form ca 2 liter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 1 timme. Testa gärna med en sticka om kakan är färdig. Låt den sedan kallna i formen.
- Blanda ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Stjälp upp kakan på en tallrik och ringla över glasyren.
Liknande recept
Kommentarer (0)