Saftig julkalkon

Serverar: 6-8 portioner

Varför inte bryta den svenska traditionen med skinka och sill och göra som i England och USA - bjuda på en saftig kalkon istället?

Ingredienser

  • 1 liten kalkon à 2-3½ kg
  • ½ msk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1½ tsk rosmarin
  • 5 äpplen
  • Ca 250 g katrinplommon
  • Ca 250 g torkade aprikoser
  • Skal av 1 citron
  • Instruktioner

    1. Tina kalkonen. Klipp eller skär upp den i ryggen. Salta, peppra och strö rosmarin på fågeln.
    2. Lägg kalkonen med bröstet uppåt i en långpanna. Fågeln ska fläkas utåt så att bröstet ligger plant. Stek fågeln i 175 grader i ca 45 minuter.
    3. Skala och skär äpplena i stora klyftor. Blanda äpplen, katrinplommon och aprikoser med citronskal. Lägg blandningen i långpannan under fågeln. Fortsätt stekningen i ytterligare 45 minuter. När köttsaften är klar och lårbenet går att vrida av så är kalkonen färdig.
    4. Skär upp fågeln i portionsbitar. Servera med fruktblandningen samt gelé och potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben