Varför inte bryta den svenska traditionen med skinka och sill och göra som i England och USA - bjuda på en saftig kalkon istället?
Ingredienser
1 liten kalkon à 2-3½ kg
½ msk salt
2 krm vitpeppar
1½ tsk rosmarin
5 äpplen
Ca 250 g katrinplommon
Ca 250 g torkade aprikoser
Skal av 1 citron
Instruktioner
Tina kalkonen. Klipp eller skär upp den i ryggen. Salta, peppra och strö rosmarin på fågeln.
Lägg kalkonen med bröstet uppåt i en långpanna. Fågeln ska fläkas utåt så att bröstet ligger plant. Stek fågeln i 175 grader i ca 45 minuter.
Skala och skär äpplena i stora klyftor. Blanda äpplen, katrinplommon och aprikoser med citronskal. Lägg blandningen i långpannan under fågeln. Fortsätt stekningen i ytterligare 45 minuter. När köttsaften är klar och lårbenet går att vrida av så är kalkonen färdig.
Skär upp fågeln i portionsbitar. Servera med fruktblandningen samt gelé och potatis.