Saftig limekaka

Serverar: 10-12 portioner

Gillar du syrliga kakor? Då är denna kakan något för dig!

Ingredienser

  • 150 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • Finrivet skal och saften av 1 lime
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • Limecurd
  • Finrivet skal och saften av 2 limer
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 50 g rumsvarmt osaltat smör eller margarin
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje. Häll i resterande ingredienser och rör smeten slät.
    2. Bred ut smeten i en smord och mjölad kransform. Grädda ca 40 min i 175 grader.
    3. Låt kallna.
    4. Lägg limeskalet, saften och 1/2 dl av sockret till fyllningen i en rundbottnad gryta. Sjud upp och låt sedan svalna lite. Vispa äggen och resten av sockret pösigt.
    5. Häll ner det i den avsvalnade limelagen under omrörning. Sjud upp under ständig omrörning på svag värme tills curden tjocknar. Det får absolut inte koka. Ta bort från värmen och klicka ner smöret lite i taget, under omrörning. Låt kallna.
    6. Dela kakan i 3 bottnar och lägg ihop med curden emellan. Låt kakan stå svalt och dra över natten så att den blir riktigt saftig. Sikta över florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben