Goda frukostbullar som passar lika bra till skinka som till ost och marmelad. Bullarna kalljäser i kylen under natten.
Ingredienser
1 dl havregryn
2½ + 1 dl vatten
1 1/4 tsk salt
1/4 paket jäst, 12g
Ca 6 dl vetemjöl special, 360g
1 ägg, söndervispat
2-3 msk havregryn
Instruktioner
Dag 1:
Koka havregrynen med 2½ dl vatten och salt ett par minuter till en lös gröt. Låt svalna en stund. Rör under tiden ut jästen i 1 dl kallt vatten.
Känn att gröten inte är varmare än 37 grader och tillsätt sedan jästblandningen. Tillsätt det mesta av mjölet men spara ½ dl till utbakningen. Arbeta degen väl tills den blir smidig, men den kan vara lite kladdig.
Ta upp degen på mjölat bord. Forma en limpa och skär den i 6 bitar. Täck en plåt eller bricka som går in i kylen med bakplåtspapper. Lägg bitarna med snittytan ner och platta till lite lätt. Låt jäsa under duk 8-12 timmar i kylskåpet.
Dag 2:
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta fram plåten i rumstemperatur under tiden. Pensla med söndervispat ägg och strö över havregryn över bullarna.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter tills bullarna börjar få färg. Ta ut och låt svalna utan duk på galler.