Saftiga havrebullar

Serverar: 6 portioner

Goda frukostbullar som passar lika bra till skinka som till ost och marmelad. Bullarna kalljäser i kylen under natten.

Ingredienser

  • 1 dl havregryn
  • 2½ + 1 dl vatten
  • 1 1/4 tsk salt
  • 1/4 paket jäst, 12g
  • Ca 6 dl vetemjöl special, 360g
  • 1 ägg, söndervispat
  • 2-3 msk havregryn
  • Instruktioner

    1. Dag 1:
    2. Koka havregrynen med 2½ dl vatten och salt ett par minuter till en lös gröt. Låt svalna en stund. Rör under tiden ut jästen i 1 dl kallt vatten.
    3. Känn att gröten inte är varmare än 37 grader och tillsätt sedan jästblandningen. Tillsätt det mesta av mjölet men spara ½ dl till utbakningen. Arbeta degen väl tills den blir smidig, men den kan vara lite kladdig.
    4. Ta upp degen på mjölat bord. Forma en limpa och skär den i 6 bitar. Täck en plåt eller bricka som går in i kylen med bakplåtspapper. Lägg bitarna med snittytan ner och platta till lite lätt. Låt jäsa under duk 8-12 timmar i kylskåpet.
    5. Dag 2:
    6. Sätt ugnen på 250 grader.
    7. Ta fram plåten i rumstemperatur under tiden. Pensla med söndervispat ägg och strö över havregryn över bullarna.
    8. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter tills bullarna börjar få färg. Ta ut och låt svalna utan duk på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben