En god och saftig kaka som räcker till många. Hittade receptet i boken Långpannans lov. Servera kakan som den är eller pudra över lite florsocker vid servering. Vaniljsås är gott till om kakan serveras som efterrätt eller istället för tårta. Vispad grädde är också gott till.
Obs kaksmeten ska vara tunn och rinnig.
Ingredienser
500-600 g plommon
225 g smör eller margarin
5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 ägg
2½ dl vatten
50 g flagad mandel, gärna rostad (valfritt)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett smort bakplåtspapper i en långpanna. Klyv, kärna ur och klyfta plommonen.
- Smält smöret. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Koka upp vattnet och rör ner det i kaksmeten. Häll upp i långpannan och lägg plommonen i rader ovanpå smeten. Strö över mandelspån.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 35 min. Skär i rutor när kakan har svalnat. Går bra att frysa med papper mellan lagren.
Liknande recept
Kommentarer (3)
Det går jättebra att använda nektariner, äpplen eller päron istället för plommon.
Den här blev riktigt bra! Fin och god. Jag gjorde mig besväret att skålla och skala plommonen först, tycker att de blir lite "mildare" då.
Långpannan jag använder är ca 30x40 cm.