Saftiga plommonrutor

Serverar: 40 portioner

Tid: 45 minuter

En god och saftig kaka som räcker till många. Hittade receptet i boken Långpannans lov. Servera kakan som den är eller pudra över lite florsocker vid servering. Vaniljsås är gott till om kakan serveras som efterrätt eller istället för tårta. Vispad grädde är också gott till. Obs kaksmeten ska vara tunn och rinnig.

Ingredienser

  • 500-600 g plommon
  • 225 g smör eller margarin
  • 5 dl vetemjöl
  • 5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 ägg
  • 2½ dl vatten
  • 50 g flagad mandel, gärna rostad (valfritt)
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett smort bakplåtspapper i en långpanna. Klyv, kärna ur och klyfta plommonen.
    2. Smält smöret. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Koka upp vattnet och rör ner det i kaksmeten. Häll upp i långpannan och lägg plommonen i rader ovanpå smeten. Strö över mandelspån.
    3. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 min. Skär i rutor när kakan har svalnat. Går bra att frysa med papper mellan lagren.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    DoctorWho 12 september 2012

    Det går jättebra att använda nektariner, äpplen eller päron istället för plommon.

    liab 21 september 2012

    Den här blev riktigt bra! Fin och god. Jag gjorde mig besväret att skålla och skala plommonen först, tycker att de blir lite "mildare" då.

    DoctorWho 20 januari 2013

    Långpannan jag använder är ca 30x40 cm.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben