Saftiga saffranskransar

Serverar: 2 portioner

Saftiga vackra kransar med extra god fyllning.

Ingredienser

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1½ dl vit sirap
  • 4 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl kesella
  • 1 ägg
  • 2 kuvert saffran á ½ g
  • ½ tsk salt
  • ca 14 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2 msk cognac eller rom (går lika bra med färskpressad apelsin)
  • 3/4 dl russin
  • 3 msk hackade syltade apelsinskal
  • 150 g mandelmassa
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl finhackad sötmandel
  • Pensling och garnering
  • 1 lätt uppvispat ägg
  • Pärlsocker
  • Hackad mandel
  • Instruktioner

    1. Häll spriten över russinen och apelsinskalen till fyllningen. Täck över och låt dra några timmar eller över natten.
    2. Rör smör och sirap till degen ljust och pöröst. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt kesella och ägg.
    3. Finstöt saffranet med saltet och rör ner i bunken. Blanda ner ett par msk av den porösa smörblandningen och 10 dl av mjölet. Rör snabbt samman till en lös men slät deg. Täck med bakduk och låt jäsa i bunken ca 30 minuter.
    4. Riv mandelmassan. Tillsätt smöret och rör samman. Blanda ner den finhackade mandeln.
    5. Tillsätt den sparade smörblandningen och det återstående mjölet i degen. Arbeta den blank och smidig. Stjälp upp på mjölat bakbord och dela den i två bitar.
    6. Kavla ut till rektanglar och bred på fyllningen. Strö över russin- och apelsinskalsblandningen med spriten. Rulla samman till längder och forma till kransar på plåtar med bakplåtspapper. Klipp sedan sneda djupa snitt, vik dem bakåt växelvis åt vänster och höger. Låt jäsa ca 30 minuter.
    7. Sätt ugnen på 200 grader.
    8. Pensla de färdigjästa kransarna med lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda kransarna i nedre delen av ugnen ca 18 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben