Saftigaste sockerkakan

Underbar saftig sockerkaka som det är svårt att bara ta en bit av.

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 250 g smör
  • 2 citroner
  • ½ dl vatten
  • Instruktioner

    1. Smörj och bröa en stor hålform. Ställ ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggen och sockret ljust och luftigt. Tips ! Använd gärna ekologiska ägg för en gulare färg på kakan.
    3. Blanda vetemjölet och bakpulvret, sikta ner i smeten. Häll i smöret och vispa. Alternativt varva mjöl blaningen med det smälta smöret, om det blir trögt att vispa.
    4. Riv skalet från båda citronerna och pressa ur saften. Vispa ner i smeten. Tänk på ! Tvätta citronerna innan skalet rivs. Om citronerna har varit kylda: rulla dom med handflatan mot en hård yta innan du pressar ur saften.
    5. Vill du inte använda citron? Jag tar lite av vad jag har hemma för att spetsa till kakan när jag inte har citron. Tex vaniljextrakt, vaniljsocker, flädersaft och jag har till och med använt blåbärssoppa ! Om du tillsätter vätska istället för citron brukar ½ dl fungera bra.
    6. Tillsätt ½ dl vatten och vispa samman. Fyll formen med smeten och placera mitt i ugnen, ca 40 min (OBS! Tiden varierar från ugn till ugn). Kakan är färdig när inget fastnar på stickan och den släpper ifrån kanterna.
    7. Tips ! Det är lätt att lyxa till kakan med vit choklad. Bryt 100 gram vit choklad i bitar och stick ner i kakan före gräddning.

    Liknande recept

    Kommentarer (9)

    kekke46 29 mars 2011

    Ja det här var den saftigaste sockerkaka jag ätit Kommer att åka till mina favoritrecept. Blir en 5 poängare Tack för receptet

    camillaf14 28 april 2011

    Helt klart jättesaftig och hela kakan gick åt direkt :-) Jag tog en citron och 2 tsk vaniljsocker och det blev kanongott. Tack för ett gott recept.

    tigerlilly27 14 maj 2011

    Supersaftig och god, ska gå och ta en bit till nu faktiskt :)

    potter 20 juni 2011

    instämmer hur gott som helst!! den tog slut fort!

    miniinatta 22 augusti 2011

    God :)

    marianne4848 25 december 2011

    god sockerkaka extra god om man bakar den med riktigt smör.extra festligt klipp ut små tomtar ,o lägg på o sikta florsocker över.

    Rolish 17 augusti 2012

    Supergod kaka, verkligen saftig. Jag provade att lägga på några hallon och blåbär för att snygga till den och det var hur gott som helst, särskilt med hallon.

    konkav 29 mars 2013

    Test

    konkav 29 mars 2013

    Den blev väldigt fin i både smak och konsistens. Den är klart fet och har mycket socker. Men vill jag ha något gott väljer jag hellre den här kakan än En torr och nyttig.

    Relaterade Artiklar

    Sockerkaka
    Ett av våra mest klassiska bakverk, det är den mjuka och fluffiga sock...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben