Saftigt isterbandsbröd

Serverar: 4 portioner

Detta bröd kan jag rekomendera. Syrran har gjort det och supergott.

Ingredienser

  • 700 g vetemjöl (11-12 dl, gärna med extra hög proteinhalt)
  • 100 g fint rågmjöl (2 dl)
  • 100 g grahamsmjöl (1 1/2 dl)
  • 1 dl finhackad persilja
  • 25 g färsk jäst
  • 6 1/2 dl vatten (37°C)
  • 150 g syrliga isterband (utan skinn)
  • 1 vitlöksklyfta
  • Olivolja
  • Färsk timjan
  • Salt
  • Flingsalt
  • Instruktioner

    1. Blanda de torra ingredienserna samt persilja.
    2. Lös upp jästen i vattnet och häll detta över mjölet.
    3. Knåda degen i en hushållsassistent på låg hastighet i 3 minuter. Tillsätt 1/2 dl olivolja och knåda ytterligare 10 minuter. Tillsätt 1 msk salt, öka hastigheten och knåda degen tills den blir riktigt elastisk, ca 8 minuter.
    4. Smula ner korven i degen och blanda försiktigt. Lägg degen i en lätt inoljad bunke med lock och låt vila i 30 minuter. Arbeta samman degen och låt vila ytterligare 30 minuter.
    5. Dela degen i 4 bitar och rulla 4 jämna bullar på mjölat bakbord.
    6. Kavla ut degen till ovala kakor. Lägg kakorna på två smorda plåtar. Tryck några jack med degskrapa och dra ut degen något så att det blir hål. Tryck därefter gropar med fingertopparna.
    7. Skala och pressa vitlöken. Blanda med 3/4 dl olivolja. Pensla degkakorna med detta. Strö över lite färsk timjan och flingsalt. Låt jäsa till dubbel storlek på plåt, i ca 45 minuter.
    8. Sätt ugnen på 250°C. Grädda bröden i mitten av ugnen i 12–15 minuter,tills de är gyllenbruna.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    tiiiepvallen 5 augusti 2009

    Hmm väldigt intresant smak tyckte jag... inte riktigt min grej om man ska säga så. Men min mamma gillade den iaf

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben