Brödet passar perfekt att servera nu i allhelgonatider. Forma gärna brödet som en pumpa.
Ingredienser
300 g pumpakött
6 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk sirap
100 g smält smör
13 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl
1-2 dl riven ost
Instruktioner
Gröp ur pumpan med en sked. Mixa pumpaköttet till en puré med en stavmixer.
Värm mjölken till ca 37 grader i en bunke. Smula ner jästen och blanda. Tillsätt salt, sirap, smält smör, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Avsluta med att knåda in osten i degen.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar, men skär loss två små bitar som du formar till pumpaskaften i mitten på bröden.
Forma de stora degbitarna till runda kakor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär djupa snitt korsvis tvärs över bröden. Gör ett hål i mitten, ca 4 cm.
Låt bröden jäsa under en bakduk i ca 35 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bröden och pumpaskaften längst ner i ugnen i 15-20 minuter. Stick ner skaften i hålen i mitten av bröden direkt efter gräddningen. Låt bröden svalna på ett galler.