Saftigt pumpabröd

Serverar: 2 portioner

Brödet passar perfekt att servera nu i allhelgonatider. Forma gärna brödet som en pumpa.

Ingredienser

  • 300 g pumpakött
  • 6 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk sirap
  • 100 g smält smör
  • 13 dl rågsikt
  • 8-9 dl vetemjöl
  • 1-2 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Gröp ur pumpan med en sked. Mixa pumpaköttet till en puré med en stavmixer.
    2. Värm mjölken till ca 37 grader i en bunke. Smula ner jästen och blanda. Tillsätt salt, sirap, smält smör, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Avsluta med att knåda in osten i degen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
    3. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar, men skär loss två små bitar som du formar till pumpaskaften i mitten på bröden.
    4. Forma de stora degbitarna till runda kakor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär djupa snitt korsvis tvärs över bröden. Gör ett hål i mitten, ca 4 cm. Låt bröden jäsa under en bakduk i ca 35 minuter.
    5. Sätt ugnen på 225 grader.
    6. Grädda bröden och pumpaskaften längst ner i ugnen i 15-20 minuter. Stick ner skaften i hålen i mitten av bröden direkt efter gräddningen. Låt bröden svalna på ett galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben