Saftigt rågbröd

Serverar: 2 portioner

Degen är tung och brödet bakas enklast i köksmaskin, men det går också bra för hand. Bra vardagsbröd; det är saftigt och hållbart och går att skära i tunna skivor.

Ingredienser

  • 7 + 2 dl vatten
  • 2 ½ dl farinsocker
  • 2 msk hel kummin
  • 1 ½ paket jäst (75 g)
  • 1 ½ msk salt
  • 13 dl grovt rågmjöl (715 g)
  • 7 - 8 dl vetemjöl (420 - 480 g)
  • Instruktioner

    1. Koka upp 7 dl vatten med farinsocker och kummin. Häll det kokande vattnet lite i taget under omrörning över rågmjölet. Täck med plastfolie och låt stå 8-10 timmar. Det blir en fast mjölig blandning.
    2. Rör ut jästen i 2 dl ljummet vatten. Blanda ner jästen i rågmjöls-blandningen och tillsätt salt. Arbeta degen ordentligt tills allt blandat sig.
    3. Arbeta in vetemjöl men spara lite till utbakning. Arbeta degen väl, ca 5-10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt 1 1/2 timme.
    4. Ta upp den på väl mjölat bakbord och arbeta degen igen. Baka ut 2 avlånga limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och sätt in på nedersta falsen i kall ugn. Obs! utan en andra jäsning.
    5. Sätt ugnen på 175° och grädda i 1 1/2 timme. Ta ut bröden och låt svalna under fuktig handduk. Låt brödet vila till nästa dag innan det skärs upp i tunna skivor med riktigt vass kniv.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    janstorm 21 januari 2008

    Jättegott bröd som är lättbakat, Jag gräddade bara 75 min och då var det perfekt, 97 grader innetemp

    zonale 31 mars 2008

    Lättbakat, saftigt och med god smak!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben