Sannes schweizernötkaka med glass

Serverar: 10 portioner

Tid: 7 timmar

En efterrätt ur "Halv åtta hos mig!". Det verkar vara en riktig smaskig efterrätt Receptet: Kakan är för 10 personer och glassen är för 4 personer och tillagningstid för glassen är 6 h och 20 min.

Ingredienser

  • Kakans smet
  • 2 st ägg
  • 3 dl socker
  • 100 g mald sötmandel
  • 1.25 dl vetemjöl
  • 100 g smällt smör eller margarin
  • Topping
  • 200 g schweizernöt chokladkaka
  • 7 msk grädde
  • 1 msk smör
  • Glassen
  • 1 st citron, finrivet skal och saft
  • 3.33 dl florsocker
  • 4.5 dl vispgrädde
  • 3 msk iskallt vatten
  • 3 msk frysta hallon (eller andra bär)
  • Instruktioner

    1. Kakan: Vispa ägg och socker pösigt i en bunke ca 5 min. Blanda ner den malda mandeln, mjölet och sist smöret i bunken. Se till att smeten är jämn. Häll allt samman i en smord rund kakform gärna med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25-30 min till lätt gyllenbrun färg. Ta ut kakan och låt den svalna något. Smält under tiden chokladen i en kastrull på spisen på låg värme. Rör ner grädden och till sist smöret i chokladen. Bred toppingen på kakan och låt den svalna i kylen. Färdig att servera.
    2. Glassen: Tvätta citronen och riv skalet, lägg i en bunke. Pressa ner citronsaften i bunken och häll sedan i florsockret. Låt stå till florsockret har löst sig. Vispa grädden med 3 msk iskallt vatten tills den är fluffig, cirka 5 min. Blanda ner citronmixen i grädden, rör sakta. Rör ner bären. Häll allt samman i en bunke som tål att stå i frys. Låt stå i frysen minst 6 timmar. Ta fram ca 15 min innan servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Born61 21 november 2009

    Gjorde nötkakan igår! Den var riktigt supersmarrig. Glassen provar jag nästa gång, för absolut att det blir en nästa gång.

    lirarn 26 november 2009

    Gudagod,bland det godaste jag har ätit. Trots att vi var mätta så var vi tvungen att ta lite till. Vi gjorde inte glassen den här gången utan vi vispade grädde och det blev också bra, men vi provar nog glassen nästa gång.

    anmawa 23 maj 2010

    Helt klockrent och perfekt att bjuda kollegerna på. Enkelt att göra och nu vill alla ha receptet.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben