Sans rival mandeltårta

Serverar: 15 portioner

Tid: 20 minuter

God!

Ingredienser

  • 500 g mandelmassa
  • 4-5 äggvitor
  • Nougatfyllning
  • 1½ dl socker
  • 0.75 dl sötmandel
  • Smörkräm
  • 2 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 250 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • 100-150 g marsipan
  • Ev grön eller röd karamellfärg
  • 50 g mandelspån på påse
  • Instruktioner

    1. Markera 3 kvadrater med 20 cm sida på bakplåtspapper. Smörj och mjöla lätt.
    2. Lägg papperen på plåtar. Riv mandelmassan grovt.
    3. Vispa vitorna lätt och blanda dem med mandelmassan och fördela smeten och bred ut den tunt.
    4. Grädda mitt i ugn ca 15 minuter eller tills bottnarna ser torra ut och fått svag gul färg.
    5. Lägg bottnarna på galler och låt dem kallna. Smält sockret med sötmandeln till fyllningen i en stekpanna och låt detta bli ljusbrunt under omrörning.
    6. Häll upp detta på oljad eller smord plåt, låt kallna. Stöt sedan nougaten i en mortel.
    7. Koka upp vattnet med smöret (2 msk) till smörkrämen i en kastrull.
    8. Vispa ner mjölet och rör tills smeten släpper botten. Dra kastrullen från värmen och tillsätt äggulorna, låt krämen kallna.
    9. Rör smöret smidigt med siktat florsocker och klicka ner den sjuda smeten under kraftig omrörning.
    10. Smaksätt med vaniljsocker och nougat. Bred krämen på bottnarna, lägg ihop dem och bred kräm ovanpå och på sidorna.
    11. Kavla ut marsipanen som eventuellt färgas till grönt eller rosa,skär eller sporra den i 3 cm breda remsor.
    12. Ställ dem runt kanten och lägg ett par av dem snett över tårtan.
    13. Strö över mandelspån, som först rostas lätt i ugnen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben