Scones med blåbärs- och kardemummamarmelad

Serverar: 8 portioner

Plocka några nävar blåbär och njut av hemkokt blåbärsmarmelad på nybakade scones. Det är riktig sommarlyx! Vallmofrön gör sconesen lite "nya" och roliga.

Ingredienser

  • 6 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 msk socker
  • ½ tsk äkta vaniljpulver
  • 1 msk vallmofrön + 1 msk ovanpå
  • 75 g tärnat kallt smör
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk pressad citronsaft
  • Blåbärs- och kardemummamarmelad
  • 250 g blåbär
  • 1½ dl syltsocker
  • 1 msk vatten
  • ½ tsk kardemummakärnor
  • Servering
  • Färskost, t ex Philadelphia
  • Instruktioner

    1. Marmelad: Häll blåbär, syltsocker, vatten och mortlad kardemumma i en kastrull. Låt sjuda 5-10 minuter.
    2. Sätt ugnen på 225 grader
    3. Blanda alla torra ingredienser till sconesen. Tillsätt det tärnade smöret och arbeta ihop med fingrarna till en smulig deg. Vispa upp ägget lätt med mjölk och citronsaft. Rör ihop alla ingredienser till en jämn deg.
    4. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö på vallmofrön och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
    5. Servera sconesen nybakta med färskost och marmeladen som gärna får vara lite ljummen.

    Liknande recept

    4.4
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben