Seg kolatårta

Serverar: 10-12 portioner

Himmelskt god.

Ingredienser

  • Bottnar
  • 450 g grovt riven mandelmassa
  • 4 äggvitor
  • Kolakräm
  • 2½ dl grädde
  • 1 dl socker
  • 4 msk sirap
  • 1 msk smör
  • Garnering
  • 2 dl grädde
  • 1½ msk socker
  • ¾ msk kakao
  • 2 tsk starkt kallt kaffe
  • Mandelspån
  • Instruktioner

    1. Riv mandelmassan grovt, häll i äggvitorna och vispa till en jämn smet. Bred ut smeten till 2 runda bottnar, ca 22 cm i diameter, på smort och mjölat bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175°. Grädda bottnarna strax under mitten i ugnen i 12 -15 min. Låt bottnarna kallna.
    2. Kolakrämen: Blanda alla ingredienser utom smöret till krämen i en kastrull. Låt koka ca 30 min utan lock tills krämen blir tjockare och mörkare i färgen. Låt svalna lite och rör sedan ner smöret. Lägg ihop bottnarna med kolakrämen emellan. Vispa grädden med socker och kakao, tillsätt kaffet. Bred eller spritsa grädden över tårtan och garnera med mandelspån. Sikta eventuellt över lite kakao. Serveras väl kyld. Tårtan är godast dagen efter.

    Liknande recept

    4
    1 h
    10-12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben