Kolatårta

Lite småpysslig, men värt allt besvär är denna tårta med en supergod fräsch ananasfyllning.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fuktning
  • 2 dl spad från ananas+ apelsinsaft
  • Fyllning
  • 1 burk kesella (250 g)
  • ½ dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 brk krossad ananas (a´ 227 g)
  • 3 tsk rivet apelsinskal
  • ½ dl apelsinsaft
  • 3 blad gelatin
  • 2 dl vispgrädde
  • Kola
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • På kanten och som dekoration
  • 4 dl grädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • Jordubbar, physalis eller annan frukt
  • Instruktioner

    1. Gör en vanlig sockerkakssmet, grädda ca 30 min. í 175 graders värme. Skär den kalla kakan i tre bottnar.
    2. Tvätta apelsinen och riv skalet med den finaste delen på rivjärnet. Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten. Vispa grädden till fyllningen. Blanda sockret, vaniljsockret, den avrunna ananasen (spara lagen att fukta med) och apelsinskalet med kesellan.
    3. Hetta upp apelsinsaften och smält de väl urpressade gelatinbladen. Låt blandningen svalna en aning och häll den sedan i en tunn stråle i kesellan. Blanda om väl. Blanda i den vispade grädden.
    4. Fukta kakbottnarna med saft med en pensel. Fukta den översta bottnen endast på snittytan. Bred ut fyllningen mellan bottnarna. Koka grädden, sockret och farinsockret till kolan i 20 minuter. Låt kolan svalna en stund och häll sedan på tårtan.
    5. Vispa grädden till kanterna, spritsa runtom, dekorera med frukt och bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben