Semlor, gluten- och laktosfria

Serverar: 15 portioner

Riktigt goda och saftiga semlor som alla kan äta. Receptet kommer från Svenska Celiakiungdomsförbundet.

Ingredienser

  • Deg
  • 75 g smör, laktosfritt
  • 3 dl mjölk, laktosfritt
  • 1 msk strösocker
  • 50 g jäst, färsk
  • 1 ägg
  • 400 g glutenfri mix
  • Tillsätt sedan
  • 50 g smör, laktosfritt, rumsvarmt
  • 3/4 dl strösocker
  • 1½ tsk kardemumma, stött
  • ev uppvispat ägg
  • Fyllning
  • 2 - 3 dl vispgrädde, laktosfritt
  • 150 g mandelmassa, ca
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt 37 grader.
    2. Smula jästen i en bunke, tillsätt övriga degingredienser och arbeta samman ordentligt.
    3. Låt jäsa under bakduk ca 50 min.
    4. Rör samman smör, socker och kardemumma och häll blandningen i smeten.
    5. Arbeta samman på nytt. Häll degen i en spritspåse och spritsa ut i bullformar på en plåt.
    6. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
    7. Pensla ev bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min.
    8. Låt bullarna kallna, skär av ett lock ch gröpa ur lite av inkråmet.
    9. Vispa grädden. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet och lägg tillbaka det i bullarna. Klicka i vispgrädde och lägg på lock.
    10. Avsluta med att pudra över lite florsocker. Njut!

    Liknande recept

    1 h 30 min
    18-24

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben