Shirmal - vetebröd från Pakistan
Ett ljust bröd som äts till frukost men även till andra måltider. Om man ersätter yoghurten med vatten så får man en spröd skorpa.
Ingredienser
2½ dl yoghurt
25 g jäst
2 ägg
1 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker
½ tsk mald kardemumma
8-10 dl vetemjöl
Mjölk till pensling
Sesamfrön till garnering
Instruktioner
- Ger 10 småbröd
- Värm yoghurten till 37 grader. Lös upp jästen i yoghurten. Tillsätt ägg, olja, salt, socker och kardemumma. Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 1 timma under bakduk.
- Lägg degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt. Dela i 10 lika stora delar. Rulla till bollar som kavlas ut till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på en smord plåt och låt jäsa i ca 30 minuter.
- Nagga med en gaffel och pensla med ljummen mjölk. Strö över sesamfrön och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter på 200 grader. Låt svalna på galler.
Liknande recept
Kommentarer (0)