Siciliansk pizza

Serverar: 8 portioner

Siciliansk pizza eller Schiacciata Siciliana som den även kallas, påminner om focaccia. Brödet kan vara både sött och salt. Här ett recept på en matigare variant.

Ingredienser

  • 500 g cocktailtomater
  • 3 tsk flingsalt
  • 1 tsk råsocker
  • 1 tsk grovmald svartpeppar
  • 10 g torrjäst
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 3 dl vetemjöl special
  • 50 g riven parmesanost
  • ½ tsk strösocker
  • 2 dl ljummet vatten, 37 grader
  • ½ dl + 2-3 msk olivolja
  • 4-5 röda eller gula smålökar i skivor
  • 2-3 kvistar färsk rosmarin
  • Dekoration
  • Mozzarellaost
  • Rostad paprika
  • Parmaskinka
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Halvera tomaterna och lägg dem på en bakpappersklädd plåt med snittytan uppåt. Krydda med 1 tsk salt, råsocker och peppar.
    2. Ställ in tomaterna i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Värmetorka tomaterna 1 timma eller tills de är halvtorra och lite skrynkliga i kanterna. Ställ dem åt sidan och låt dem svalna. Sätt ugnen på 225 grader.
    3. Gör degen under tiden tomaterna är i ugnen: Blanda torrjäst, durumvete, mjöl, parmesanost, 1 tsk salt och strösocker. Tillsätt vatten och ½ dl olja. Arbeta ihop till en deg. Tillsätt lite extra mjöl om degen känns för kladdig.
    4. Forma degen till en boll och klappa in 1-2 msk olivolja runt om. Lägg degen i en stor skål och täck med plastfolie. Låt jäsa 1 timma.
    5. Dela degen i två bitar. Tryck eller kavla ut degbitarna till runda kakor, ca 25 cm i diameter. Lägg en av degbitarna på en väl oljad bakplåt.
    6. Strö hälften av tomaterna över degen. Lägg på den andra degbiten och tryck samman kanterna. Nagga degen med en gaffel. Strö över resterande tomater, lök och rosmarin. Låt jäsa 30 minuter.
    7. Droppa över 1 msk olja och strö på 1 tsk salt. Grädda ca 30 minuter. Låt svalna något före servering.
    8. Dekorera pizzan med smulad mozzarellaost, lite rostad paprika och några skivor god parmaskinka.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben