Siciliansk tårta med ricottakräm, mandel och apelsin

Serverar: 8-10 portioner

Apelsin, ricotta och mandel är en härlig smakkombination i denna läckra tårta. Tårtan kan göras klar dagen före och förvaras i kyl. Mät gärna ingredienserna till kakan för att få exakt rätt mängd.

Ingredienser

  • Smör och ströbröd till formen
  • Eventuellt 3 msk maraschino, limoncello eller annan citruslikör
  • Kakan
  • 4 stora ägg
  • Ca 3 dl socker, 200 g
  • Knappt 2 dl vetemjöl, 100 g
  • Apelsiner
  • 2-3 ekologiska apelsiner
  • 2 dl socker
  • 4 dl vatten
  • Ricottakräm
  • 1 dl vispgrädde
  • Finrivet skal av 1 ekologisk citron
  • 500 g ricotta
  • 1½ dl florsocker
  • 2 tsk äkta vaniljsocker
  • Garnering
  • 100 g sötmandel
  • Myntablad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Smörj och bröa eller mjöla formen väl.
    2. Kaka: Separera gulor och vitor. Vispa gulorna och sockret till en pösig smet. Vispa vitorna i en ren skål med rena vispar till ett fast skum. Vänd ner vitorna växelvis med mjölet med stora luftiga tag med en slickepott. Häll smeten i formen. Grädda ca 30 minuter på nedersta falsen i ugnen. Prova med en stick att den är torr. Ta ut kakan och låt den svalna.
    3. Apelsiner: Tvätta och borsta apelsinerna väl och skiva dem tunt. Koka upp socker och vatten i en låg, vid kastrull. Lägg ner skivorna och låt sjuda under lock i ca 20 minuter, tills skalen börjar mjukna. Ta av locket och koka ytterligare ca 10 minuter så att vätskan reduceras något. Låt kallna.
    4. Garnering: Rosta mandeln i en torr, medelvarm panna eller i ugnen vid 150 grader tills den får lite färg. Passa noga så att den inte bränns. Låt svalna och finhacka mandeln.
    5. Ricottakräm: Vispa grädden lätt och vispa sedan samman den med citronskal, ricottaost, florsocker och vaniljsocker.
    6. Dela kakan i två bottnar. Fukta dem eventuellt med lite likör. Bred på drygt 1/3 av ricottakrämen på den understa bottnen. Lägg på den andra bottnen och täck den och kanterna med resten av krämen. Strö på mandelhacket och förvara övertäckt i kylen tills det är dags att servera. Den kan gärna stå tills nästa dag.
    7. Servera tårtan med apelsinerna. Strö gärna över några myntablad som garnera på apelsinerna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben