Sima

Tid: 5 dagar

I Finland dricker man alltid sima till Valborg. Billig och bra dryck att servera barnen på sommaren.

Ingredienser

  • 4 l vatten
  • 250 g strösocker
  • 250 g farinsocker
  • 1 citron (skal+saft)
  • 1/8 tsk jäst
  • 5 st russin, per flaska
  • 1 tsk socker, per flaska
  • Instruktioner

    1. Koka upp vatten + sockret. Blanda det kokta sockervattnet med citronskalen (ta bort det vita). När blandningen svalnat en aning, häll i citronsaften (sila bort kärnorna). När allt ca 37º C, blanda i 1/8 tsk jäst, rör om. Låt stå i rumstemperatur över natten.
    2. I varje flaska läggs några russin och 1 tsk socker, häll den silade blandingen i flaskor. Ställ i kylskåpet. När rusinen kommit upp till ytan, efter ca 4-5 dagar, kan du njuta av denna porlande uppfriskande dryck!

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    fialotta88 29 april 2010

    Servera barnen? Den innehåller faktiskt alkohol - om än i liten mängd....

    peekaboo 30 april 2010

    I Finland finns en populär alkoholfri variant av mjöd som baseras på citron, farinsocker och vatten. Denna mjödsort är tillsammans med struvor och majvippor ett fast inslag i vårfirandet på första maj i Finland. Det finska ordet för denna dryck är Sima, dock skall inte Sima och Mjöd likställas, då mjöd är en alkoholhaltig dryck som får sin alkoholhalt genom jäsning av honung.Allt jag hittat om sima på nätet så är det alkoholfritt.Detta är en dryck också för barn.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben