Sirapskakor med dipp

Serverar: 70 portioner

Dessa knapriga kakor smakar ljuvligt som de är. Men vill du servera dem på ett nytt och spännande vis är kakorna doppade i jordgubbskräm helt oslagbara!

Ingredienser

  • 300 g rumstempererat smör
  • 5 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 ägg
  • 250 g russin
  • 100 g grovt hackade nötter
  • 150 g grovt hackad mörk choklad
  • 12 dl vetemjöl
  • 1½ msk bikarbonat
  • Dipp
  • 200 g philadelphiaost
  • 300 g jordgubbar
  • ½ dl flytande honung
  • 1 msk punsch eller likör
  • 2 dl crème fraiche
  • Instruktioner

    1. Vispa smör och socker poröst. Rör ner sirap, ägg, russin, nötter och choklad i smörsmeten.
    2. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner i smörsmeten. Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylen över natten.
    3. Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i 8 bitar. Forma varje bit till en rulle, ca 3 cm i diameter.
    4. Lägg rullarna två och två på bakpappersklädda plåtar, platta till rullarna lite. Grädda längderna 12--15 minuter eller tills de fått en mörkare färg.
    5. Skär längderna i sneda kakor medan de fortfarande ligger kvar på plåten och låt dem sedan svalna där.
    6. Gör dippen: Mixa philadelphiaost, jordgubbar och hunung till en smet. Rör ihop punsch och crème fraiche i en separat skål, blanda sedan ner jordgubbsröran. Ställ kallt till serveringen. Doppa de knapriga kakorna i jordgubbsdippen.
    7. Istället för mörk choklad och nötter är det jättegott att krossa 250 g daim och blanda ner i smeten. Russinen går att byta ut mot torkade blåbär, jordgubbar eller andra torkade bär och frukter.

    Liknande recept

    5
    30 min
    4-6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben