Norrländsk sashimi av röding med asiatisk dipp

Serverar: 1 portioner

Tid: 2 dagar

Ett egetkomponerat recept som en del av min kockutbildning som blev en dunderhit som förrätt, även bland de som inte är så förtjusta i rå fisk, då dippen är så fantastiskt god. Receptet skriver jag per person, därför kan det verka vara ganska små mått, men det är för att det ska bli enklare att räkna ut för större sällskap. OBS: Receptet utgår ifrån färsk fisk som inte varit fryst. Därav tiden. Fisken skall frysas minst 2 dygn, så att eventuella parasiter dör. Om fisken redan varit fryst minst 2 dygn, så går detta mycket snabbare att göra. Går bra att använda annan fisk som lax, regnbåge etc.

Ingredienser

  • 40 g färdigrensad och urbenad rödingfilé
  • 1 msk japansk soya (ej kinesisk)
  • 2 tsk fisksås
  • 1 msk finhackad färsk koriander
  • ½ tsk finhackad ingefära
  • ½ tsk rivet skal från lime
  • ½ tsk saft från pressad lime
  • Instruktioner

    1. Skär filén i ca 1x1 cm stora bitar. Lägg i plastpåse och frys i minst 2 dygn. När det sedan blir dags att äta fisken, så ta fram den 1 dag innan och låt tina i kylen. Inte rumstemperatur, då ökning av bakterier kan bildas.
    2. Dippen: Blanda soya och fisksås i en skål. Hacka koriander fint och lägg i såsen. Skala ingefäran. Ett tips är att använda en tesked och skrapa bort skalet. Finhacka den och lägg i såsen. Tvätta lime med rikligt av vatten. Riv skalet och pressa ur den mängd saft du behöver. Lägg i såsen och rör runt. Låt nu detta stå i kylen minst 2 timmar, så att alla smaker utvecklas. Garnera gärna med lite färska korianderkvistar.
    3. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben