Skinka kokt i öl och äpple med krämig fänkålsgratäng

Serverar: 4 portioner

Servering: Skiva skinkan och servera i djupa tallrikar tilsammans med gratängen.

Ingredienser

  • 1 mindre ekologisk rimmad julskinka (ca 1-2 kg) eller 1 kg fläskkarré
  • 2 äpplen
  • 2 öl av ale typ
  • 5 nejlikor
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 2 torkade röda chilis eller 1 färsk röd chili
  • 4 fänkål
  • 5 dl valfri grädde
  • 1 dl valnötter
  • 1 1/2 dl riven gruyéreost eller lagrad grevé eller parmesan
  • 1 msk smör
  • Aluminiumfolie
  • Salt
  • Färskmalen svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skiva äpplena grovt - du behöver inte ta bort kärnhuset. Skölj skinkan noga i kallt vatten. Sätt en stor kastrull på hög värme. Tillsätt fänkålsfrön och skaka kastrullen så de rostas snabbt. Lägg ned julskinkan och häll över öl, äppleskivor, nejlikor, chili och vatten så det täcker. Sätt i en termometer och sjud varsamt under lock tills temperaturen når 67 grader. Ta sedan upp skinkan och låt vila (den ska nå 70 kilo och det tar ca 1 timme i tillagningtid per kilo skinka och gratängen tar ca 45 min så justera tid efter detta. Givetvis kan du göra skinkan i förväg och servera den ljummen vilket är så jag själv brukar göra). Sätta ugnen på 225 grader.
    2. Skär bort bottnen på fänkålen och skär på längden till grova stickor. Mortla eller krossa valnötterna grovt. Riv osten. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg i fänkål, valnötter och ost. Salta, peppra och blanda. Häll på grädde, täck med folie och sätt in i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter eller tills fänkålen känns mjuk. Ta av folien sista 5 minutrarna och sätt på grill eller S så gratängen får lite yta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben