Små glöggbröd med surdeg

Julsmaker som glögg och pepparkakskryddor i degen passar perfekt ihop med en fyllig Stilton eller aromrik grönmögelost. Blir ca 10 minilimpor eller 2 normalstora limpor.

Ingredienser

  • 1 ½ dl surdeg
  • ½ paket, 25 g jäst
  • 5 dl ljummen glögg
  • 2 msk olja
  • 1 msk salt
  • ½ msk pepparkakskryddor
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 1 dl krossat bovete
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl, 50 g grovhackade hasselnötter
  • 10, 100 g grovhackade aprikoser
  • 7-8 dl, 470 g ca vetemjöl special
  • Pensling
  • Vatten
  • Grovt rågmjöl
  • Instruktioner

    1. Häll surdegen i en hushållsassistent eller bunke, smula ner jäst och häll över glögg.
    2. Tillsätt olja, salt, kryddor och övriga ingredienser men spara lite vetemjöl till utbakningen.
    3. Arbeta degen kraftigt ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand och låt jäsa under plast eller bakduk ca 1 timme.
    4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lätt. Dela i ca 10 bitar till små minilimpor och lägg i små limpformar. Eller baka ut två normalstora limpor.
    5. Sätt ugnen på 200°.
    6. Pensla bröden med lite vatten och strö över rågmjöl. Låt jäsa under bakduk 45-60 minuter.
    7. Ställ de små limpformarna på en plåt och grädda i ugnen ca 30 minuter.
    8. Normalstora limpor gräddas ca 40 minuter.
    9. Låt bröden svalna utan bakduk om du vill ha kvar den hårda skorpan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben