Smakfull jordgubbstårta

Bli inte förvånad om gästerna ställer sig i kö för en bit till. Den här underbara kalastårtan ger mersmak. Massor av söta jordgubbar och mandelbotten täckt med chokladkräm.

Ingredienser

  • 125 g mandelmassa
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ¼ tsk bakpulver
  • Chokladfyllning
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • ½ dl socker
  • ½ dl sirap
  • 125 g mörk choklad
  • Garnering
  • Ca 1 l färska jordgubbar
  • Färsk mynta
  • Servering
  • Vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en rund bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
    2. Riv mandelmassan och tillsätt matfettet. Rör samman till en slät massa.
    3. Rör ner ägget. Tillsätt mjöl och bakpulver och rör snabbt samman till en slät men någon lös deg.
    4. Tryck ut degen i formen, något högre runt kanten.
    5. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i 18-20 minuter. Ta ut och låt kallna i formen.
    6. Mät upp grädden, socker och sirap till chokladfyllningen i en kastrull. Koka blandningen tills den börjar tjockna och bli simmig i konsistensen, 7-8 minuter. Ta kastrullen från värmen och bryt ner chokladen i bitar. Rör om tills chokladen smält och krämen är blank och slät.
    7. Lossa den kalla kakbottnen ur formen och bre över chokladkrämen i ett jämnt lager.
    8. Täck tårtan med färska jordgubbar och garnera med några kvistar färsk mynta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben