Smakrik ajvar till grillat
Det blir ca 7-8 dl ajvar av en sats. Ajvaren har begränsad hållbarhet och bör förvaras i kylskåp och ätas inom ett par dagar. Den passar utmärkt till allt grillat, såväl till den östeuropeiska specialiteten cevapcici, lammkotletter och grillspett som till vanliga fläskkotletter och korv. Men en burk ajvar är användbar till mer än så. Använd den till exempel för att piffa upp olika pastarätter och grytor.
Ingredienser
500 g röd paprika
500 g aubergine
4 vitlöksklyftor
2 tsk vinäger
1 tsk salt
½ tsk strösocker
1 ½ tsk milt eller starkt paprikapulver
100 ml olivolja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250°. Skölj paprika och aubergine och lägg dem på en ugnsplåt tillsammans med vitlöksklyftor.
- Baka paprikan och vitlöksklyftorna 20 min. Ta därefter ut dem ur ugnen. Låt aubergine ligga kvar ytterligare 20 min.
- Skölj paprikan hastigt i kallt vatten och dra av skinnet. Avlägsna även skaft och kärnhus. Tryck vitlöksklyftorna ur skalen och förbered auberginen på samma sätt som paprikan.
- Mosa paprika, aubergine och vitlök i en mixer och tillsätt vinäger, salt, strösocker och paprikapulver.
Tillsätt olivolja droppvis. Häll ajvaren i burkar, täck med olja. Förslut burkarna och ställ dem kallt.
Liknande recept
Kommentarer (0)