Smögensoppa med tak

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

Lite ovanlig som förrätt

Ingredienser

  • 500 g färska räkor
  • 300 g torsk och/eller spättafilé
  • 10 små gula lökar
  • 2 msk margarin
  • 1 burk hela tomater
  • ½ l vatten
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 fiskbuljongtärning
  • ½ tsk smulad timjan
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • ½ dl hackad dill
  • 3 tinade smördegsplattor
  • 1 äggula
  • Instruktioner

    Skala räkorna. Dela fisken i mindre bitar. Skala lökarna, dela dem och fräs dem i margarin. Tillsätt tomater, vatten vin, buljongtärning och timjan. Sjud soppan i 15 minuter. Lägg i fisken och sjud i ca 5 minuter. Blanda ner räkor, grädde och dill. Låt soppan svalna. Häll upp i portionsskålar eller muggar som tål ugnsvärme. Fyll dem inte till mer än drygt hälften. Dela varje smördegsplatta i två delar, som kavlas ut lite. Vispa upp gulan och pensla muggarnas kant på utsidan. Lägg degen över och tryck till runt kanten. Pensla degen och grädda i ugn 225 grader ca 10 minuter eller tills locket blåst upp och fått fin färg.

    Liknande recept

    4.8
    4 h
    12
    25
    4.5
    1 h 30 min
    6-8
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben