Smörgåsgratäng med frasig topp

Serverar: 4 portioner

Tid: 20 minuter

Mellan lager av frasigt rostat bröd ligger en läcker räkstuvning, som gratineras. Som en varm smörgås fast mycket mer spännande.

Ingredienser

  • 1 kg räkor med skal
  • 6 skivor formfranska
  • Smör till formen
  • 1 burk räkstuvning, 200 g
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • Rivet skal av citron
  • 1/2 citron
  • 1/2 g saffran
  • Ev 2 cl torr sherry
  • 1 litet fänkålsstånd
  • 100 g sockerärtor
  • Toppströssel
  • Rivet skal av en citron
  • 1 dl riven parmensanost
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • Instruktioner

    1. ugn 250 grader
    2. Skala räkorna. Rosta brödskivorna. Smörj en liten ugnssäker form och täck botten med fyra av brödskivorna. Värm skaldjursstuvningen i en kastrull och rör ner grädde, citronskal,saffran och ev sherry.
    3. Ansa och skär fänkålen i mycket tunna skivor. Förväll fänkål och sockerärter i lättsaltat vatten. Låt rinna av ordentligt. Fördela fänkålen och sockerärterna i formen, häll över stuvningen och toppa med räkor.
    4. Kantskär de sista brödskivorna och smula sönder brödet. Blanda brödsmulor,citronskal,ost och persilja. Finhacka vitlöken och rör ner den. Strö toppströsslet överst i formen. Gratinera i översta delen av ugnen i 5-10 min.

    Liknande recept

    4.1
    20 min
    30
    13

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben