Smörgåstårta med fisk och räkor

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 1 timme

Denna smörgåstårta gör alltid succé. Fantastiskt god! Kokt fisk är huvudingrediensen i tårtans fyllning. En ny och god idé som ger en enhetlig, fräsch, nästan havsdoftande smak. Tårtan är samtidigt mättande, men ändå mager med en sås av inte alltför mycket majonnäs.

Ingredienser

  • 8 skivor vitt bröd skuret på längden, ca 22 cm långa
  • 350 g torskfilé
  • 1 stor knippa dill
  • ½ tsk salt
  • 1 liten finstrimlad purjolök
  • 7-10 rädisor eller 1 burk sparris (150 g)
  • 1 burk röd kaviar (60 g)
  • 3 hårdkokta ägg
  • Smör
  • Sås till fyllningen
  • ¾ dl majonnäs
  • ½ - ¾ dl gräddfil
  • 1 msk chilisås
  • 1 msk senap
  • 1 msk citronsaft
  • ½ tsk salt
  • ½ knippa finhackad dill
  • Garnering
  • 3 hg oskalade räkor
  • 1 delikatessost naturell (60-70 g)
  • 1 msk gräddfil
  • 1 msk citronsaft
  • ½ knippa dill
  • Instruktioner

    1. Rensa räkorna till garneringen. Lägg stjärtarna i kylen och koka skalen med 2 dl vatten i 10 minuter under omrörning då och då. Sila bort skalen.
    2. Häll ½ dl av räkspadet i en skål, resten i en kastrull med dillen och ½ tsk salt. Koka det 1 minut. Lägg i torsken och låt den sjuda färdig. Det tar inte lång tid. Sila bort spadet väl. Mosa torsken i det sparade räkspadet., klipp i lite dill och låt massan svalna.
    3. Blanda alla ingredienserna till såsen. Mosa och rör ner ett av de hårdkokta äggen + en vita (resten, ett ägg och en gula sparas till garneringen).
    4. Rör också ner purjolöken, hackade rädisor eller sparris i små bitar, torsken och kaviaren (stenbitsrom).
    5. Tillsätt mer majonnäs om massan blir för kompakt. Avsmaka med mer chilisås eller citron.
    6. Bred tunt med smör på brödskivorna. Lägg samman dem två och två med fyllningen emellan. Täck tårtan med folie och sätt den kallt några timmar.
    7. Garnering: Blanda ost, gräddfil och citronsaft och bred det över tårtan.
    8. Hacka det sista ägget + gulan och lägg det i ränder över tårtan. Lägg på räkor och dill.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben