Smörstekta äppelringar med kardemummasmulor och vaniljglass

Serverar: 4-6 portioner

Bland det skönaste som finns är att komma hem på hösten och känna hur doften av nyskördade äpplen sprider sig från fruktskålen. En härlig efterrätt blir det sedan om man skivar äpplena, steker dem i smör, farin och kanel och serverar med kardemummasmulor och vaniljglass. Gärna en kulen höstkväll med en varm filt runt axlarna.

Ingredienser

  • Kardemummasmulor
  • 2 dl havregryn
  • 1 liten nypa salt
  • ½ tsk malen eller finstött kardemumma
  • 50 g kallt smör
  • ½ dl brun farin
  • Äppelringar
  • 3 medelstora äpplen (ca 500 g) gärna Ingrid Marie eller Jona gold
  • Smör
  • Brun farin
  • Kanel
  • Vaniljglass
  • Köpt eller hemmagjord
  • Instruktioner

    1. Mät upp havregryn, salt och kardemumma. Tillsätt det kalla smöret skuret i mindre bitar och finfördela smöret i havregrynen med fingertopparna. Tillsätt farinet och arbeta ihop till en smulig massa.
    2. Grädda smulorna i en ugnsform i mitten av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter eller tills de har fått lite färg. Rör runt i smulorna då och då så att de blir jämnt gräddade. Låt svalna.
    3. Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i skivor, knappt en halv cm tjocka. Lägg en ordentlig klick smör i stekpannan och låt det bli gyllenbrunt. Strö lite farin och kanel över äppelskivorna och lägg några i taget med den sockrade sidan neråt i stekpannan.
    4. Låt dem steka någon minut på medelvarm platta och strö även skivornas ovansida med farin och kanel. Vänd skivorna och stek dem tills de blivit mjuka och genomskinliga. Stek resten av skivorna och servera genast med vaniljglass och kardemummasmulor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben