Med rabarber, krusbär, blåbär eller kanske äpple - ta det säsongen bjuder.
Ingredienser
150 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
2 krm mald kardemumma
1 msk vaniljsocker
Fyllning
600-800 g frukt eller bär, t ex rabarber, äpple, blåbär, krusbär, vinbär
½-¾ dl strösocker
1-2 msk potatismjöl
Instruktioner
Ugn 200°
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och låt stå i 5 minuter.
Blanda övriga ingredienser i en skål. Häll på det smälta smöret och blanda väl. Ställ i kylskåp i ett par timmar. Sätt ugnen på 200°.
Lägg valfri frukt (delad i mindre bitar) eller bär i en smord pajform. Strö över sockret blandat med potatismjöl(så att saften sugs upp). Smula pajdegen över. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.