Smulpaj med saltkola

Serverar: 10-12 portioner

Bjud på en knaprig äppelsmulpaj. Pekannötterna och saltkolasåsen gör just den här pajen till något extra! Saltet i kolasåsen lyfter alla smaker på ett magiskt sätt.

Ingredienser

  • Kolasås
  • 100 g glykos
  • 2 dl socker
  • 1 3/4 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 tsk flingsalt
  • Smuldeg
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1½ dl havregryn
  • 1 msk vaniljsocker
  • Fyllning
  • 4-5 äpplen, gärna Aroma
  • 2 msk socker
  • 1 tsk mald kanel
  • 80 g pekannötter
  • Servering
  • Vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Kolasås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull och tillsätt sockret i omgångar tills allt har smält. Rör om mellan varven. Låt det koka tills blandningen har fått en fin kolafärg och fortsätt att röra om då och då. Blanda försiktigt ner grädden, lite i taget. Ta kastrullen från värmen, tillsätt smör och salt och rör om tills smöret har smält. Ställ kolasåsen åt sidan för att svalna.
    2. Smuldeg: Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop dem med fingrarna till en smulig deg.
    3. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig värme.
    4. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i en form eller stekpanna som tål ugnsvärme, ca 22 cm i diameter och strö över socker, kanel och pekannötter. Ringla över kolasåsen och fördela smuldegen ovanpå.
    5. Grädda pajen mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt den svalna och servera pajen ljummen tillsammans med vaniljglass.

    Liknande recept

    4.7
    20 min
    5-7
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben