Snodda morotsbröd

Serverar: 2 portioner

Detta vackert orangegula bröd har rårivna morötter och messmör i degen. Messmöret är även gott på smörgåsarna. Klipp gärna över rikligt med smörgåskrasse.

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • Ca 300 g morötter
  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • ½ dl messmör
  • 1 msk salt
  • 2 dl vetegroddar
  • 1 dl vetekli
  • 12-13 dl vetemjöl
  • Pensling
  • Vatten
  • Garnering
  • Vetekli
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Skala morötterna. Finriv dem på rivjärn eller matberedarens rivskiva.
    2. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig.
    3. Tillsätt resten av degvätskan, morotsriv, messmör, salt, vetegroddar, vetekli och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
    4. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt sedan degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i fyra bitar. Rulla ut varje bit till en rulle, ca 40 cm lång. Sno ihop rullarna två och två till bröd. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
    6. Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    7. Pensla bröden med kallt vatten. Strö över lite vetekli. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben