Morotsbröd med nötter

Serverar: 2 portioner

Väldigt saftigt och gott bröd med lite tuggmotstånd. Får en väldigt fin färg.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk matolja
  • 2 finrivna morötter
  • ½ dl krossade linfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 4 dl rågsikt
  • 7-10 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Ljumma vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Blanda runt till jästen "smält". Tillsätt oljan, morötterna,linfrön,solroskärnor och saltet. Rör om så allt blir blandat. Ha i rågsikten. Blanda i så mycket vetemjöl att degen blir hanterlig men lite kladdig.
    2. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek Ca 40 min.
    3. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och forma den till 2 limpor eller använd 2 st brödformar.
    4. Låt jäsa övertäcka i 30 minuter. Ha in dom längst ner i ugnen på 225 grader i 25-30 minuter. Bröden är färdiga när dom låter ihåliga på undersidan när man knackar på dom.
    5. Låt svalna övertäckta på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Teresiabakar 22 januari 2011

    Jättegott bröd!! MUMS! Jag gjorde dubbel sats, slängde i nötter, pumpakärnor och lite physsilumfrön också, och en aaaaning honung... Hade bara olivolja, och det gick utmärkt:) Tack!

    Teresiabakar 22 januari 2011

    För det stod aldrig något om nötterna i receptet??Bara i rubriken :-)

    ica86 23 februari 2011

    får testa detta recept nu när jag har nästan allt hemma utom rågsikt så de får jag införskaffa mig.. men jag älskar frallor så det blir nog göra frallor av detta i så fall..

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben