Väldigt saftigt och gott bröd med lite tuggmotstånd. Får en väldigt fin färg.
Ingredienser
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk matolja
2 finrivna morötter
½ dl krossade linfrön
1 dl solroskärnor
4 dl rågsikt
7-10 dl vetemjöl
Instruktioner
Ljumma vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Blanda runt till jästen "smält". Tillsätt oljan, morötterna,linfrön,solroskärnor och saltet. Rör om så allt blir blandat. Ha i rågsikten. Blanda i så mycket vetemjöl att degen blir hanterlig men lite kladdig.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek Ca 40 min.
Ta upp degen på väl mjölat bakbord och forma den till 2 limpor eller använd 2 st brödformar.
Låt jäsa övertäcka i 30 minuter.
Ha in dom längst ner i ugnen på 225 grader i 25-30 minuter. Bröden är färdiga när dom låter ihåliga på undersidan när man knackar på dom.
Jättegott bröd!! MUMS!
Jag gjorde dubbel sats, slängde i nötter, pumpakärnor och lite physsilumfrön också, och en aaaaning honung...
Hade bara olivolja, och det gick utmärkt:) Tack!
Teresiabakar22 januari 2011
För det stod aldrig något om nötterna i receptet??Bara i rubriken :-)
ica8623 februari 2011
får testa detta recept nu när jag har nästan allt hemma utom rågsikt så de får jag införskaffa mig.. men jag älskar frallor så det blir nog göra frallor av detta i så fall..
Jättegott bröd!! MUMS! Jag gjorde dubbel sats, slängde i nötter, pumpakärnor och lite physsilumfrön också, och en aaaaning honung... Hade bara olivolja, och det gick utmärkt:) Tack!
För det stod aldrig något om nötterna i receptet??Bara i rubriken :-)
får testa detta recept nu när jag har nästan allt hemma utom rågsikt så de får jag införskaffa mig.. men jag älskar frallor så det blir nog göra frallor av detta i så fall..