Sockrade saffranskringlor

Serverar: 20 portioner

Dessa goda saffranskringlor bakade jag i helgen. De är mjuka, saftiga och mumsiga. En sats ger 20 stycken kringlor men det går bra att göra en dubbelsats på en gång. Till oss viktväktare så är en saffranskringla 4 propoints, men det är den värd! Bilderna är tagna dagen efter på de få som var kvar eftersom de första bilderna blev helt misslyckade i mitt tycke. Jag utmanar er: Försök låta bli att slicka er om läpparna när ni tagit en bit. Det är hur svårt som helst.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1/2 g saffran (1 kuvert/påse)
  • 1 sockerbit
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1/2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 7 dl mjöl
  • 30 g smält smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • Instruktioner

    Smula jästen i en bunke. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i en mortel. Smält smöret i en kastrull och rör ner saffranet. Tillsätt mjölken, rör om och värm till 37 grader. Lös upp jästen med lite av degspadet i en bunke. Tillsätt sedan resten av degspadet samt ägg, socker, salt, bakpulver och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg, helst i maskin i flera minuter. Låt degen sedan jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Ta upp degen och arbeta den på ett (lite) mjölat bakbord. Dela degen i 20 bitar och rulla ut bitarna till 35 cm långa längder. Forma till kringlor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda kringlorna mitt i ugnen i cirka 8 minuter. När de har svalnat lite så penslar du dem med smält smör och doppar dem sedan i socker bladat med vaniljsocker. Kringlorna går bra att frysa men vänta då med att pensla och sockra dem tills de skall serveras.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben