Söndagsstek i gryta med rödvinssås
Köttbiten steks i en sky av rött vin, buljong, lök, tomat och örter, vilket ger en otroligt god sås. Kokt potatis till steken och tillhörande rödvinssås är så gott!
Ingredienser
4 små lökar
2 vitlöksklyftor
250 g stjälkselleri
6 tomater
800 g benfritt nötkött av t.ex. högrev el bog
Salt
Svartpeppar
2 msk olivolja
1 lagerblad
1 ½ dl rött vin
1 dl köttbuljong
2 kvistar rosmarin
1 msk balsamvinäger
Instruktioner
- Skala lökarna och skär dem i klyftor. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i tunna skivor. Skölj och ansa selleristjälkarna och skiva dem tunt. Skålla och skala tomaterna. Skär bort stjälkfästena och tärna tomaterna.
- Sätt ugnen på 150º. Skölj köttet under rinnande kallt vatten och torka av det. Gnid in med salt och peppar. Hetta upp oljan i en gjutjärnsgryta och bryn köttet runtom.
- Lägg ner lök, vitlök och selleri i grytan och fräs under omrörning. Tillsätt tomater, lagerblad, rödvin och buljong. Lägg i rosmarinkvistarna, krydda med salt och peppar och lägg ett lock på grytan. Sätt in i ugnen och stek 2 timmar.
- Ta upp köttet ur grytan och låt det vila 5 min. Ta bort lagerblad och rosmarinkvistar. Smaka av såsen med swalt, peppar och balsamvinäger. Skär köttet i skivor och servera med såsen. Kokt potatis passar så bra till detta.
- Smaklig måltid!
Liknande recept
Kommentarer (0)