Sötpotatispaj med marängtopp

Sötpotatis passar finfint i denna underbara efterrättspaj med frasig botten, smakrik fyllning och seg marängtopp!

Ingredienser

  • Botten
  • 250 g pepparkakor eller digestivekex
  • 50 g smör
  • Fyllning
  • 3-4 sötpotatisar, ca 400 g
  • 400 g kondenserad mjölk
  • Saft av ½ citron
  • 50 g smör
  • 2 msk ljust farinsocker
  • 1 msk sirap
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk mald kanel
  • ½ tsk mald muskotnöt
  • Maräng
  • 3/4 dl vatten
  • 1 tsk pressad citronjuice
  • 1½ dl socker
  • 3 äggvitor
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader.
    2. Mixa kakor eller kex med smör till en jämn massa. Tryck ut den i botten av en pajform med avtagbar kant, ca 20 cm i diameter. Ställ kallt.
    3. Skala sötpotatisen, skär den i bitar och koka den mjuk. Mixa till mos i en skål. Blanda moset med resten av ingredienserna till fyllningen och fördela den i pajskalet. Ställ formen på en plåt i ugnen och grädda i ca 1 timme, eller tills fyllningen har stannat men är lite lös i mitten. Låt svalna helt.
    4. Maräng: Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt koka till 121 grader, använd digital termometer. Vispa äggvitor och citronjuice med elvisp i en rostfri bunke (ej plast). Vispa till ett fast skum. Tillsätt den varma sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa ca 10 minuter, tills marängen svalnat. Fördela över den den avsvalnade pajen. Bränn av marängen genom att sätta pajen i ugnen på grill 250 grader ca 1 minut, eller använd en gasolbrännare.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben