Sötpotatispaj med clementingrädde

Serverar: 10-15 portioner

Mycket god paj som smakar pepparkaka!

Ingredienser

  • Söt pajdeg
  • 250 g vetemjöl, plus extra till utbakning
  • 50 g florsocker
  • 125 g kallt smör i bitar
  • 1 stort ägg
  • 1 skvätt mjölk
  • Fyllningen
  • 1 kg sötpotatisar
  • 50 g osaltat smör, smält
  • 100 g rårörsocker
  • 4 strukna msk vetemjöl
  • 0,25 tsk malen muskot
  • 1 stor nypa kanel
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 stora ägg
  • Clementingrädde
  • 2,5 dl vispgrädde
  • saft av 3 clementiner
  • 2 msk rårörsocker
  • Instruktioner

    1. Söt pajdeg: Sikta ner mjöl och florsocker från hög höjd i en bunke. Arbeta in smöret varsamt tills resultatet liknar ströbröd. Tillsätt ägg och mjölk och arbeta varsamt ihop degen till en boll. Bearbeta inte degen för mycket i detta skedet då resultatet snarare blir smidig och seg, istället för smulig och frasig. Pudra lite mjöl på arbetsbänken, lägg ner degen, lite mjöl över och tryck ner den till 2,5 cm tjocklek. Svep in den i plastfolie och lägg kallt i minst 30 minuter. Knåda ut degen i en pajform, men spara en bit för att göra ett galler mönster. Nagga med en gaffel och ställ in i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram ett ark smörpapper, knyckla ihop det och släta ut. Lägg i pajformen, fyll det med riskorn och förgrädda i 10 minuter. Ta bort arket med riskornen och ställ tillbaka pajformen. Grädda i ytterliggare 10 minuter tills degen är fast.
    2. Fyllningen: Sätt ugnen på 200 grader. Pricka potatisarna med en gaffel och ugnsbaka dem i 50 minuter tills de är mjuka. Sänk värmen till 175 grader. Drag av skalet, lägg potatisarna i en bunke och mosa dem med en gaffel. Häll smöret över tillsammans med socker, mjöl, muskot, kanel samt vaniljsocker. Häll i ägg och blanda om ordentligt. Fördela moset jämnt över pajskalet. Skär ut remsor av överskottsdegen och lägg i ett tjusigt mönster. Grädda i 45 - 50 minuter tills pajen är gyllenbrun.
    3. Clementinegrädde: Gör denna strax innan servering. Vispa allt tillsammans och servera med den lätt svalnade pajen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben