Solgul kyckling

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Kråke Lithander gjorde detta recept på TV4 morgon för många år sen. Värt att testa på hel kyckling när man får tag på ett fint ex. Kommentar: jag har tagit hälften plommon, hälften aprikos, ska jag späda med vätska kan jag ta vanlig apelsinjuice eller bara vatten. V g kryddblandningen har jag blandat torra kryddor själv, men kan tänka mig att det går ypperligt med den frusna provencalska kryddan som jag älskar - o annars har mest till fisk... Till såsen är det gott med riktig grädde, men det funkar med smalvarianter med. En gnutta sambal är inte fel i såsen, men inte för mkt!

Ingredienser

  • 1 kyckling
  • 1/2 påse (ca 100 g ) katrinplommon eller aprikoser
  • 1 gul lök
  • 1/2 - 1 msk provencalsk kryddblandning (rosmarin, timjan, dragon)
  • 3 - 4 pressade klyftor vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 dl vitt vin
  • 3/4 dl konc apelsinjuice
  • 1 dl grädde
  • Instruktioner

    Tina kycklingen om den varit fryst. Hacka frukten. Skala o hacka löken. Blanda frukt o lök med kryddor o en pressad vitlök. Fyll kycklingen med fyllningen. Gnid in kycklingen med pressad vitlök, salt o peppar. Lägg kyckling i ugnfast form. Häll på vitt vin o juicen. Laga till kycklingen i 175 gr C i ca 60 min. Späd ev med mera vin o juice. Ta upp kycklingen. Häll upp skyn i en kastrull o koka ihop. Tillsätt grädden. Koka ihop till hälften o sila av. Servera kycklingen med fyllningen, klyftpotatis o en god sallad. Det är gott att servera med pressad potatis eller ris också.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    The_mama97mia 26 november 2009

    Lagade detta idag.. Mkt efterlängtat... Öste mkt under tillagningen, står inte i beskrivningen. Provskar i köttiga delar för att se att/om det var klart. Så gott sen... Ger inte mig själv betyg men ville kommentera.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben