Sommarens bästa bakelser

Serverar: 20 portioner

Dessa fruktiga och lätta jordgubbsbakelser passar perfekt för heta sommareftermiddagar. Servera dem gärna med läskande iskaffe.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 250 g mjukt smör eller margarin
  • 2½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 1/4 dl mjölk
  • Fyllning
  • 3 dl vispgrädde
  • 1½ dl strösocker
  • 400 g kesella
  • 4 blad gelatin
  • 1 liter jordgubbar, skivade och rensade
  • 6 msk jordgubbsmarmelad
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver väl. Rör ihop matfett, socker och vaniljsocker til en porös smet. Rör efterhand ner äggen, ett i taget, salt, mjölblandningen och mjölken.
    2. Täck en långpanna med bakplåtspapper och häll på smeten. Baka i ugnen i 20 minuter tills kakan är gyllenbrun. Vänd upp kakan på ett galler och ta bort bakplåtspappret. Låt kakan svalna.
    3. Vispa grädden med ½ dl socker. Blanda kesellan med 1 dl socker. Doppa gelatinet i kallt vatten och krama ur det. Värm det med 1 msk vatten tills det är upplöst. Blanda ner gelatinet i kesellan matskedsvis. Rör om. Blanda ner hälften av grädden i kesellan och häll den andra hälften i en sprits.
    4. Bred kesellasmeten på tortbottnen. Halvera jordgubbarna och lägg på dem. Värm upp marmeladen och pensla den över tårtan. Skär i 20 bitar, garnera med grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben