Sparrisrisotto

Serverar: 4 portioner

En äkta risotto är krämig och smaken av parmesan är härlig. Hemligheten är att tillsätta buljongen lite i taget, hela tiden under omrörning. Ibland kräver det lite matlagningsvin till kocken! Välj äkta avorioris som ger den rätta krämigheten. Det är också viktigt att sparrisen är fin. Är det inte säsong för färsk, så finns det utmärkt frusen. Men den konserverade duger inte. Risotto är gott att äta som det är eller varför inte med stekt eller grillad lax!

Ingredienser

  • 250 g sparris
  • 9 dl grönsaksbuljong från fond eller tärning
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl avorioris
  • 1 dl vitt vin
  • 3 msk smör
  • 3 krm gourmetsalt
  • 2-3 krm nymald svartpeppar
  • 1 ½ dl färskriven parmesan
  • Instruktioner

    1. Ansa och förväll sparrisen lätt i kokande vatten tills den precis har blivit mjuk. Häll av det varma vattnet och fyll på med kallt. Koka upp buljongen i en kastrull. Skala och hacka löken. Låt den mjukna i oljan i en tjockbottnad kastrull. Blanda ner riset och rör om så att det blir glansigt.
    2. Tillsätt 1 deciliter buljong i taget under ständig omrörning. Vänta med nästa deciliter tills vätskan absorberats helt. Det lönar sig inte att ha bråttom.
    3. Blanda vinet med den sista buljongen och tillsätt det i slutet. När nästan all buljong kokt in rör man ner smöret och smaksätter med salt och peppar. Vänd slutligen i sparrisen och det mesta av parmesanen. Spara dock lite till garnering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben