Risotto

Serverar: 4 portioner

Krämig och jätte god...

Ingredienser

  • Huvudingrediens
  • Svamp
  • Sparris
  • Spenat
  • Olivolja till stekning
  • 4 dl arborioris
  • 2 schalottenlökar
  • 1/2-1 dl vitt (matlagnings)vin
  • 1 Liter grönsaksbuljong (1 liter vatten och två buljongtärningar)
  • Ostingrediens
  • ex riven ost el färskost m smak (jag anv vitlöksost)
  • 1-2 msk olivolja
  • Smaka av med ev. salt
  • några drag med svartpeppar kvarnen
  • parmesanost till garnering
  • lite strimlad purjolök till garnering
  • Instruktioner

    Koka upp buljongen och vinet. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör i riset och häll på lite av den varma buljongen. Låt risotton koka på svag värme utan lock ca 20 min. Rör i buljongen lite i taget under kokningen. När riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna är det klart. Häll på riven parmesanost, eller blanda i färskost för en krämigare konsistens. Tillsätt olivoljan (1-2 msk). Rör ner om du vill ha: Svamprisotto: Rör i 200 g smörfräst svamp, t ex Karl Johan svamp, portobello, champinjoner... Sparrisrisotto: Rör ner 200 g lättkokt grön sparris i bitar. Spenatrisotto: Rör ner 250 g smörfräst bladspenat. Milanese: Rör i 1/2 paket saffran upplöst i lite buljong.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Ris
    För bara några år sedan hade vi bara ett sorts ris, vitt polerat ris s...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben