Serverar: 4 portioner
Krämig och jätte god...
Koka upp buljongen och vinet. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör i riset och häll på lite av den varma buljongen. Låt risotton koka på svag värme utan lock ca 20 min. Rör i buljongen lite i taget under kokningen. När riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna är det klart. Häll på riven parmesanost, eller blanda i färskost för en krämigare konsistens. Tillsätt olivoljan (1-2 msk). Rör ner om du vill ha: Svamprisotto: Rör i 200 g smörfräst svamp, t ex Karl Johan svamp, portobello, champinjoner... Sparrisrisotto: Rör ner 200 g lättkokt grön sparris i bitar. Spenatrisotto: Rör ner 250 g smörfräst bladspenat. Milanese: Rör i 1/2 paket saffran upplöst i lite buljong.
Ris
För bara några år sedan hade vi bara ett sorts ris, vitt polerat ris s...