Sparrisrisotto med citronmarinerade grönsaker

Serverar: 4 portioner

Fyllig och krämig sparrisrisotto med citrusdoftande grönsaker, gör garanterat succé på middagsbordet! Med sparrisskal, buljongtärning och citron får man snabbt en smakrik sparrisbuljong att späda den goda risotton med.

Ingredienser

  • 250 g vit sparris
  • 250 g grön sparris
  • 1½ liter vatten
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 1½ msk pressad citron
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 bananschalottenlökar
  • 25g + 25g smör
  • 3 dl arborioris
  • 75 g pecorinoost
  • Grönsaker
  • 3 späda morötter
  • 4 salladslökar
  • 25 g bladspenat
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk pressad citron
  • ½ tsk rivet citronskal
  • 2 krm salt
  • ½ krm nymald svartpeppar
  • Garnering
  • Smörgåskrasse
  • Instruktioner

    1. Skala den vita sparrisen och skär av den nedersta delen. Bryt av den nedre delen på den gröna sparrisen. Ta undan 4 gröna sparrisar.
    2. Lägg sparrisskalen i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar, citronsaft, salt och peppar. Låt koka under lock i ca 10 minuter. Sila och spara buljongen.
    3. Koka den vita sparrisen i buljongen ca 10 minuter. Koka den gröna sparrisen ca 2 minuter. Skär sparrisen i ca 3 cm breda bitar. Spara buljongen.
    4. Skala och skiva löken. Fräs löken i 25 g smör ca 2 minuter. Tillsätt riset och låt fräsa med i ca 1 minut. Späd med sparrisbuljongen i omgångar och koka riset utan lock i ca 20 minuter. Rör då och då.
    5. Skrapa och hyvla morötterna tunt på mandolin eller med potatisskalare. Ansa och finstrimla salladslöken på längden. Koka morötterna i lättsaltat vatten ca 1 minut och löken ca 20 sekunder. Lägg grönsakerna i isvatten så att kokningen avstannar.
    6. Hyvla den sparade sparrisen på längden på mandolin eller med potatisskalare. Strimla spenaten. Blanda alla grönsaker med olja, citronsaft och -skal samt salt och peppar.
    7. Riv 25 g ost fint på rivjärn. Hyvla 50 g med potatisskalare. Blanda ner den rivna osten i den färdiga risotton tillsammans med sparrisen och 25 g smör.
    8. Toppa risotton med grönsaker, hyvlad ost samt smörgåskrasse och servera genast!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben