Ibland orkar man ju inte baka bröd efter "konstens alla regler" men vill ändå ha något till frukost eller maten. Bör ätas upp inom 2-3 dagar, frys annars in "överblivna" bröd
Ingredienser
2 ½ dl mjölk
25 g smör, skuret i små kuber
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 msk finhackad, färsk rosmarin
12 ½ g jäst (1/4 paket)
ca 7 dl rågsikt
Instruktioner
Värm mjölken till fingervarmt.
Lägg smör, socker, salt, rosmarin, smulad jäst samt det mesta av mjölet i en bunke. Rör ner mjölken och arbeta väl till en deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Arbeta degen smidig på bakbord med resten av mjölet och dela i 12 delar. Kavla ut rundlar, 13-15 cm i diameter. Nagga bröden. Stek i torr stekpanna på medelvärme i 3-4 min per sida.
Riktigt enkelt att göra. Jag använde dock ingen färsk rosmarin men det gick bra med torkad också.