Stekt abborre med sellerikräm, betor och blomkål

Serverar: 4 portioner

Selleri, betor och blomkål ger den här fiskrätten en inramning man sent kan glömma.

Ingredienser

  • 600 g abborrfilé
  • 1 ½ dl grovt rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • Sellerikräm
  • 600 g rotselleri
  • 4 dl mjölk, 3%
  • 2 msk créme fraiche
  • 1 tsk salt
  • Betor
  • 400 g gulbetor eller polkabetor
  • 1 msk konc flädersaft
  • 3 msk rapsolja
  • Pressad saft av ½ citron
  • ½ tsk salt
  • Smör
  • 100 g smör
  • ½ gul lök
  • 2 msk kapris
  • Rivet skal av 1 citron
  • 1 msk hackad gräslök
  • 2 krm salt
  • Blomkål
  • 250 g blomkål
  • 1 msk rapsolja
  • ½ tsk salt
  • Garnering
  • Smörgåskrasse
  • Instruktioner

    1. Betor: Koka betorna mjuka i vatten i en kastrull, skala och skär dem i klyftor. Blanda flädersaft, olja, citronsaft och salt. Häll marinaden över betorna och låt stå till servering.
    2. Sellerikräm: Skala och skär sellerin i små bitar, koka dem i mjölken tills de blir mjuka. Häll av mjölken och mixa sellerin med créme fraiche till en slät kräm. Smaka av med salt.
    3. Smör: Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt och börjar dofta hasselnötter. Häll det genom ett kaffefilter. Skala och finhacka löken. Blanda smöret med lök, kapris, citronskal, gräslök och salt.
    4. Blomkål: Ansa och bryt blomkålen i buketter. Skär dem i cm tjocka skivor, stek dem i olja tills de blir mjuka, ca 4 minuter på varje sida. Krydda med salt.
    5. Fisk: Krydda mjölet med salt och vänd fisken i mjölet. Stek den gyllenbrun i olja ca 3 minuter på varje sida. Tillsätt smöret mot slutet av stekningen och ös fisken med stekfettet så att den får en krispig yta. Låt fisken rinna av på hushållspapper.
    6. Servera den nystekta fisken med sellerikräm, marinerade betor, blomkål och brynt smör. Garnera med krasse.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben