Stekt Västerviksflundra med sötsur sås.

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Flundror som vi kallar det för här på ostkusten, skrubba säger man på västkusten, på Öland kallas den för Ölandsflundra, men det är samma fisk som avses. Jag vill kalla den för Västerviksflundra! Det finns inte mycket i fiskväg som slår den här fisken, om man kan laga till den vill säga. Många tycker att det låter konstigt med sötsur sås till stekta flundror, men det är inga märkvärdigheter alls. Ett annat tillbehör som är ett måste till de stekta flundrorna är lingonsylt. Problemet är bara att det inte finns något recept, man gör detta helt på gehör och efter egen smak. Men jag skall ge grunden som behövs för att kunna laga till Västerviksflundra!

Ingredienser

  • 8 flundror, rensade och sköljda, (ca 1 kg)
  • 2 dl ströbröd
  • 1 dl fint rågmjöl
  • Salt
  • Vitpeppar från kvarnen
  • Aromat aromkrydda
  • Smör, till stekning
  • Rapsolja, till stekning
  • Sås
  • Stekskyn från sista pannan med flundror
  • 1-2 msk smör (beroende på hur mycket fett som finns kvar efter stekningen)
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 ½ dl torrt vitt vin
  • 1 buljongtärning, mörk oxbuljong
  • Socker, 4-6 msk (beroende på vinets syrlighet)
  • Lite kinesisk soja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Blanda ströbröd och fint rågmjöl på ett fat eller en tallrik. Strö ut salt och lite vitpeppar på ett skärbräde. Lägg ut flundrorna med skinnsidan neråt och salta, peppra och strö över lite aromat. Vänd flundrorna i ströbröd/mjölblandningen och lägg upp dem på torrt underlag. Stek flundrorna på sakta värme till gyllenbrun färg, lägg upp och håll varmt.
    2. Smält smöret till såsen i stekpannan, låt det gärna komma med av fettet från den sista stekningen, lägg i mjölet och fräs det en stund, späd på med vatten och lägg i buljongtärningen, tillsätt vinet, salta, peppra och låt puttra en stund. Häll i så pass mycket socker att det blir en bra balans mellan det syrliga vinet och socker. Det skall vara ”sötsurt”. Droppa i lite kinesisk soja så att såsen blir brun, sila upp den färdiga såsen.
    3. Nykokt färskpotatis liksom en grönsallad med klassisk dressing passar utmärkt till den här underbara maträtten.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    lotteschioler 17 juni 2009

    Va' spännande! Detta måste jag prova! Vete sjutton om det är gott? Men väldigt spännande och för mig alldeles ny kombination!

    Okänd 15 augusti 2009

    Detta var en ovanlig sötsur sås men passade mycket bra till flundrorna detta skall jag göra fler gånger. Hälsningar trattisen

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben