Stora köttbullar i kantarellsås

Serverar: 4 portioner

Extra stora och extra goda köttbullar med viltsmak i krämig kantarellsås. Tillsammans med potatis och rårörda lingon har du en riktig höjdarrätt!

Ingredienser

  • 500 g nötfärs eller viltfärs
  • ½ dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 grovriven gul lök
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk krossade enbär
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk smör
  • Svampsås
  • 250 g kantareller
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 1½ msk koncentrerad svampfond
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Servering
  • Potatis
  • Rårörda lingon
  • Instruktioner

    1. Blanda ströbröd, mjölk, ägg, grovriven lök, salt, peppar, krossad enbär och timjan. Låt svälla 5 minuter. Blanda med färsen och forma till 8 stora köttbullar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttbullarna i smör.
    2. Stek svamp och lök i smör under omrörning i ca 5 minuter. Använd gärna en djup stekpanna eller en bred kastrull. Pudra över mjöl, rör om och häll på vatten, grädde och fond. Låt sjuda i 5 minuter. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda tills köttbullarna är klara, 6-8 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.
    3. Servera köttbullarna tillsammans med potatis och rårörda lingon.

    Liknande recept

    4.5
    10-16
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben